Στήν Κλειτορία ο Σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου – Τρέχει 3 χιλιάδες χιλιόμετρα για τα Ολοκαυτώματα (ΦΩΤΟ)

Από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου ξεκίνησε ο Στέργιος Αράπογλου την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000km, που θα διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα, δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της μοναρχοφασιστικής Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, θα διανύσει τρέχοντας 2.350 χιλιόμετρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη μέσα σε 50 ημέρες.

Σήμερα Κυριακή 7 Μαϊου 2023 έφτασε στα Καλάβρυτα και πρωτος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στην συνέχεια έφτασε στα Καλάβρυτα όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Βασιλόπουλος και από τον τόπο θυσίας  αναχώρησε για την Κλειτορία, όπου εκεί τον υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ. Σωτήρης Δουκλιάς, ο Δημήτριος Ζουρνάς ΕΟΣ Κλειτορίας και μέλη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.

«Δεν ξεχνάμε, ποτέ ξανά» το μήνυμα του Στέργιου Αράπογλου από την Κλειτορία.

Μάθημα Μνήμης και Ιστορίας ενός Γιατρού από την Θεσσαλονίκη για τις θηριωδίες των Ναζί

Ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Μάθημα μνήμης και ιστορίας αποτελεί το εγχείρημα ενός 50χρονου γιατρού από τη Θεσσαλονίκη, πατέρα τεσσάρων παιδιών, που ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να διανύσει τρέχοντας μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου έως τον Κάτω Ζάρκο Λασιθίου, περνώντας μέσα από χωριά και πόλεις που βίωσαν τις θηριωδίες των ναζιστών Γερμανών κατά την περίοδο 1940-1945.

Ο Στέργιος Αράπογλου που εργάζεται ως γενικός χειρουργός στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου τη μακρά διαδρομή με αφετηρία την προτομή της Βασιλικής Λαμπίδου, της Κυράς των Μαρασίων, η οποία καθημερινά ύψωνε την ελληνική σημαία στα σύνορα με την Τουρκία έχοντας «υιοθετήσει» για χρόνια -έως τον θάνατο της- όλους τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στο ελληνικό φυλάκιο που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι της.

Υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μάθημα μνήμης και ιστορίας αποτελεί το εγχείρημα ενός 50χρονου γιατρού από τη Θεσσαλονίκη, πατέρα τεσσάρων παιδιών, που διανύει τρέχοντας μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου έως τον Κάτω Ζάρκο Λασιθίου, περνώντας μέσα από χωριά και πόλεις που βίωσαν τις θηριωδίες των ναζιστών Γερμανών κατά την περίοδο 1940-1945.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση Δικαιοσύνης και η διατήρηση της Μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.
Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής. Το δρομικό αυτό εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά με έξοδα δικά του, ξεκινά από τα Μαράσια του νομού Έβρου, το πλέον ακριτικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδος, και ολοκληρώνεται στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου, ένα από τα πλέον ακριτικά σημεία της νησιωτικής Ελλάδος.
Λίγο πριν ξεκινήσει το ανεπανάληπτο εγχείρημά του, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ
«Οι θηριωδίες που υπέστησαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ο λιμός, οι εκτελέσεις αθώων αμάχων, η ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της χώρας, η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, η υφαρπαγή των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η κλοπή των αρχαιοτήτων που κοσμούν τις ιδιωτικές συλλογές και τα μουσεία της Γερμανίας, η επιβολή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και όλα τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας από το Γ΄ Ράιχ, είναι εγκλήματα απαράγραπτα, ιστορικά, νομικά και ηθικά. Την ιστορία, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, πρέπει να τις διδάσκονται, βάσει προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όλοι οι μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική εκδρομή στα μνημεία και τα μουσεία των Ολοκαυτωμάτων πρέπει να είναι υποχρεωτική ώστε να διατηρείται η μνήμη τους στη νέα γενιά, που αποτελεί και τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για την επανάληψή τους στο μέλλον.
Θέτω το εγχείρημά μου, ανιδιοτελώς, στους σκοπούς του διπλού αγώνα που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, διεκδικώντας τις απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες οφειλές της Γερμανίας προς την πατρίδα μας. Και, παράλληλα, αγώνα αντίστασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια στρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο Άξονας, με πρωταίτιο το Γ’ Ράιχ, κατά την περίοδο 1940 – 1945. Ελπίζω
η νέα γενιά της Ελλάδας να πάρει στα χέρια της γερά τη σκυτάλη του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, για Ειρήνη και Δημοκρατία.
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω και είναι μεγάλη η συγκίνησή μου λόγω της βαρύτητας των τραγικών γεγονότων, που σημάδεψαν την Ιστορία της Ελλάδας και δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και από κανέναν μας.
Αράπογλου Στέργιος, Σπαρταθλητής».

Σχετικές δημοσιεύσεις